School Vevey

School Vevey is a design for an secondary school in the town of Vevey on the shore of lake Geneva including three sport halls, student restaurant, library, auditorium and 70 class rooms.

Located in the valley of a former milling river Veveyse with old manufacturing buildings nearby, the school occupies the flat grounds slightly uphill from a the schools existing sports complex. The classrooms, administrative spaces and library are organized in a circular fashion on two floors hovering above the open ground level. The sports halls, student restaurants and auditorium form three plinth-like volumes pushed into the ground for the upper ring of class rooms to rest on. This architectural move frees visual connections across the site re-establishing a link from the road to the Western side of the plot to the river on the East. 

Ground level plinth and cantilevering ring of classes frame the school patios. The main entrance on the first level is reached through a scenic external staircase that continues the patio space onto the first level. The inner circulation features four elevator and staircase cores. The central corridors are wide and modulated by open pockets every three to four classrooms. All classrooms have large windows fronts. The modular grid in floor plan allows for later transformation and expansion of the school. 

The diagrid structure of the facade reflects the inner forces of the cantilever along the facade. The double story external diagrid gradually transforms from a vertical column structure towards the Northern end towards a space-frame diagrid on the Southern end where it bridges almost 20 meters. The structure is made of laminated wood beams and clad with Polyurethane varnish. The large roof surface is used to collect storm water and for photovoltaic cells. The flat shape of the building exploits a difference in air pressure created by air drafts, similar to uplifting effect of an airplane wing, thereby guaranteeing a natural ventilation. 

Authors: Aurel von Richthofen 
with Alessia Pegorin, Magdalena Kupfersberger, Thomas Hurrell and Maja Karolina Zdrojewska

 Place: Vevey, Switzerland
Year: 2012
Size: 12000 m2
Type: Competition
lient: Commune de Vevey

Vevey School - courtyard
Vevey School - physical model
Vevey School - functional diagrams
Vevey School - facade with cross beams
related: 

School Crisser

School Vevey is a design for an elementary school in Crissier, a small village in the Swiss Romandie. The design includes eight class rooms, a sports hall and related administrative spaces.

Hotel & Park Heiden

Hotel & Park Heiden is a new business hotel and adjacent park in 19th century spa-town Heiden on lake Constance in Switzerland. The new hotel marks the Western edge of a contiuous park landscape and ties into the historic fabric of the town. The building continues the typology of representative townhouses reminiscent of the former glory.

Sucre Glace

Sucre-glace is an compact ice-rink and sports stadium in the Swiss village of St.Cergues, located in the Jura mountains close to Geneva. The envelope is a consists of an inflated membrane and wooden space-frame.

Open Source School

This 2nd year bachelor design studio at TU Berlin introduced parametric planning processes for the design of a school in South Berlin. Students experimented with one-to-one material models aiming at the creation of a particular spatial effect. These models were presented to the primary school pupils and transformed based on their feedback.

Re-For-MAT

Re-For-MAT is a critique of Berlin's Free University designed by Georges Candilis, Alexis Josic and Shadrach Woods in 1965. Next to the ordinary means of architectural representation - such as diagrams, plans and sections - the architects used a manual as a generative device for design. This manual, structured around a set of 13 synthetic rules and limitations, contained all the necessary information for the implementation of the design.

Open AIr Theater

The proposed design for a new open air theater in Hulst is a stage-set, an installation and a landscape design at once. Recognizing the importance of the historic monument the design proposal is an addition to the monument with the ephemeral character of an installation. This stage set is narrated in 6 scenes.