Euro Marseille

The present cathedral of Marseille is an icon malgre-lui. Of no particular historical relevance it was built in the 1930s as prominent sign overlooking the harbor, dwarfing its surroundings. In order to re-frame and re-direct this sacral building, EuroMarseille utilizes an ancient concept of axial shifting. When a basilica became too small its central axis was simply shifted by 90 degrees around the choir.

The old central apsis became the new choir and a larger apsis was added to the structure. As a result the direction of the church shifted by 90 degrees, in some cases several times, as a succession of churches grew one on top of each other. EuroMarseille transposes this planar strategy into three dimensions. Orthogonal tubes extend out of the existing cathedral and wrap around the building and into the adjacent space. Dramatic cantilevers frame an identical external volume by delimiting its edges. Formally and structurally distinct form cathedral the extension nevertheless forces a new conception of sacral buildings itself, a structural tour de force bracketing the sacral space and while dismantling the dominating monumental character of the church. 

Author: Aurel von Richthofen

Place: Marseille, France
Year: 2002
Size: –
Type: Competition
Client: Marseille City of Culture 2004

spatial loops around the church
section through the church building
I believe in cantilevers
church / non church - laser cut steel model
related: 

Freiheits- und Einheitsdenkmal / Berlin

Einheits Denkmal is a design for a memorial for the German freedom process leading to re-unification in Berlin. The memorial traces vectors across a layered time-space continuum traversing the multi-layered and charged German history. Located at the center of the city the monument aims to educate and commemorate at the same time.

Warsaw Rotunda

Warsaw Rotunda is a renovation and a tactical urban space project at once. The design takes an existing building, strips its facade and turns its inner space into an observation platform. The reversal of a closed hermetic space into an open public lantern reclaims a central place in Warsaw for the public.

Mobility Museum

Rotterdam Mobility Museum is a linear structure occupying abandoned tracks next to the railroad station in Rotterdam. The facade is designed parametrically to respond to the surroundings. Its design resembles an illusive creature with metallic scales reflecting the surroundings. Its body is changing in width along a main linear direction of the tracks.

Splügen Rest Stop

Splügen is a landscape project located in the Upper Rhine Valley in Switzerland using parametrically designed “fins” to engage the river and manipulate the fluvial landscape. The Upper Rhine Valley is characterized by its pristine alpine ecology, yet, contrasted with a mayor highway connecting Germany and Italy running through it.

Bab Al Bahrain

Bab Al Bahrain examines how a politically charged square in Bahrain can become a public space. Several devices are installed on the square to record activities and to engage the public in the production of the public space: Sous les pavés de Bahrain, la plage!

School Vevey

School Vevey is a design for an secondary school in the town of Vevey on the shore of lake Geneva including three sport halls, student restaurant, library, auditorium and 70 class rooms.